UGent – 13 september 2018: Het burgerlijk proces opnieuw hervormd

UGent – 13 september 2018: Het burgerlijk proces opnieuw hervormd

In 2015 zorgde minister van Justitie Koen Geens met de Potpourri I-wet voor wellicht de belangrijkste wijziging van het burgerlijk procesrecht sinds de wetten van 2007. Sindsdien heeft de wetgever echter niet stilgezeten. Met Potpourri IV, Potpourri V en de Wet Werklastvermindering heeft de wetgever alweer tal van nieuwe wijzigingen in de rechtspleging aangebracht en daarenboven ook een aantal zaken uit Potpourri I bijgeschaafd. Maar daar blijft het niet bij, want ook door de reeds goedgekeurde hervorming van het ondernemingsrecht zijn er een aantal opmerkelijke wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek. Op de koop toe staan er op datum van publicatie van deze folder nog tal van wetsontwerpen in de stellingen, die naar alle verwachtingen tegen het einde van de zomer door het Parlement zullen worden geloodst. De hervorming van het Burgerlijk Wetboek op het vlak van het bewijsrecht, het nieuwe bankbeslag en de hervorming van de bemiddeling zijn de meest spraakmakende in dit rijtje, maar er is nog meer, te veel om op te noemen…

Voor de gemiddelde rechtspracticus wordt het allemaal wat veel om nog bij te houden. Wie evenwel verrassingen in de rechtbank wil vermijden, doet er goed aan op de hoogte te blijven. Daarom organiseren de instituten voor procesrecht van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB opnieuw samen een reeks studiedagen over deze hervormingen.

Op vier verschillende data stellen zij de nieuwe wetgeving aan u voor en analyseren zij de impact ervan op de burgerlijke rechtspleging. De sprekers zijn experten in het vakgebied: prof. Benoît Allemeersch (KU Leuven), prof. Karen Broeckx (UGent), prof. Bruno Maes (VUB), prof. Stefan Rutten (UAntwerpen), prof. Piet Taelman (UGent), prof. Beatrix Vanlerberghe (UAntwerpen) en prof. Stefaan Voet (KU Leuven).

Over Luc De Muynck

Luc De Muynck behaalde de titels van Doctor in de Rechten aan de KU Leuven in 1970 en Licentiaat in het Europees Recht aan de Universiteit Gent in 1979. Sinds 1970 is hij verbonden aan de balie van Gent. Hij was verschillende jaren penningmeester en stafhouder van de Gentse Orde van Advocaten (1997-1999). Sinds 1999 is hij ook voorzitter van de Commissie voor Juridische Bijstand van Gent (1999-2011). Financieel en vennootschapsrecht zitten Luc De Muynck als gegoten. Hij is gespecialiseerd in het vereffenen van vennootschappen en vzw’s en treedt op als curator bij faillissementen.

    Deze berichten kunnen ook interessant zijn voor u: